Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Без модерен петобой на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 г.

Без модерен петобой на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 г.

Боксът, вдигането на тежести и модерният петобой не попаднаха в първоначалния списък със спортове в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Това беше решено на 139-то събрание на Международния олимпийски комитет, открито днес от президента на организацията Томас Бах, съобщи БГНЕС.

Трите спорта ще имат своя шанс да бъдат част от Игрите в Ел Ей, ако до 2023 година покажат задоволителен напредък по проблемите, очертани от МОК в края на миналата година.

По отношение на бокса международната асоциация AIBA трябва да покаже, че се е справила с проблемите с управлението си, прозрачността на финансирането и интегритета на съдийството.

Относно щангите IWF (Международна федерация по вдигане на тежести) трябва да адресира проблемите на спорта с употребата на допинг.

Модерният петобой пък ще трябва да замени една от дисциплините си – конната езда.

В програмата за Лос Анджелис попадат три младежки ориентирани и традиционни за Калифорния спортове – скейтбординг, сърфиране и спортно катерене. Трите спорта се представиха успешно и събраха голяма популярност на Олимпиадата в Токио миналото лято.

В предварителната програма за Лос Анджелис 2028 не влиза брейкингът, който ще дебютира на Игрите в Париж през 2024. В програмата за Париж и Лос Анджелис не попада и каратето.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sport/2022/02/03/bez-boks-i-shtangi-na-olimpiadata-v-los-andjelis-prez-2028-g.519236